Szülinapok nagy kedvencét osztom most meg veletek, eddig akárhány ilyen eseményre csináltam meg, mindig nagy sikere volt, sőt volt hogy nagyobb sikere volt mint a cukrászdában vásárolt paleos tortának. Szóval büszke vagyok rá rendesen :), nem véletlen, hogy ez a recept is szerepel többek között a Kifőztük magazin őszi számában.
Na de akkor jöjjenek a részletek, ha már ennyire beharangoztam...
Hozzávalók 25 cm-es kapcsos tortaformához:
a tésztához:
18 dkg darált dió
20 g
nyílgyökérliszt vagy tápiókaliszt
100 g kókuszzsír
2 evőkanál xilit
vagy más édesítőszer
4 tojás
1 teáskanál szódabikarbóna
+ pár csepp almaecet vagy citromlé
30 dkg reszelt
répa
egy csipet só
a krémhez:
20 dkg TOTU
tojásfehérje túró, nem paleozoknak laktózmentes vagy light túró
2 dl cocomas
kókusztejszín
1 nagyméretű
citrom leve
3 evőkanál xilit
vagy más édesítőszer
½ dl víz
10 g zselatin
A tésztához a
liszteket összekeverjük, hozzáadjuk a sót és a szódabikarbónát, amire pár csepp
almaecetet teszünk. A kókuszzsírt a xilittel alacsony lángon felolvasztjuk,
majd félretesszük. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájához folyamatos
kevergetés mellett hozzáadjuk a felolvasztott kókuszzsírt, majd a reszelt répát
végül a liszteket. A fehérjét kemény habbá verjük, majd két részletben a
sárgájához adjuk Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a tésztát és 180 fokra
előmelegített sütőben sütjük 20-25 percig. A formába hagyjuk kihűlni.
A túrót
összeturmixoljuk a cocomassal, a citromlével és a xilittel. A zselatint
belekeverjük a vízbe és folyamatos kevergetés mellett forráspontig melegítjük.
Kicsit hagyjuk hűlni majd a túróhoz keverjük és a kihűlt tésztára öntjük, hűtőben
2-3 órát hagyjuk keményedni.
A HOZZÁVALÓKAT ITT TUDOD EGY HELYRŐL JÓ ÁRON BESZEREZNI:
A végeredmény: puha omlós, istenien diós tészta, amihez remekül passzol a kissé fanyar citromos túró. Mennyei, de tényleg ;). Tessék kipróbálni!
Tetszik, kipróbáljuk és ha nem felejtem el beszámolók róla !
VálaszTörlésKíváncsian várjuk a beszámolót ;)!
Törlés