2019. december 2., hétfő

Diós mézes krémes (glutén- és laktózmentes, édesítővel)


Egy régebbi receptemet újítottam fel, a krémet rizsdarával készítettem és a diós piskótán is alakítottam. Nekünk ez lesz az egyik karácsonyi sütink ;).

Hozzávalók:
Mézes lapokhoz:
120 g barna rizsliszt
20 g útifű maghéj
30 g tápióka liszt
1 tojás 
6 g sütőpor
30 g eritrit
 2 ek méz
30 g növényi tej
50 g margarin vagy kókuszzsír

Először összekeverjük a száraz hozzávalókat majd hozzáadjuk a nedves hozzávalókat. Összegyúrjuk a tésztát és fél órára hűtőbe tesszük.
Két sütőpapír között kinyújtjuk (kb 36x25 cm-es téglalapra), és 180 fokon kb 15 percig sütjük, majd miután kihűlt kettévágjuk (így kapunk két 18x 25-s lapot).

Diós piskótához:
40 g darált dió
20 g barna rizsliszt
20 g tápióka liszt
3 tojás
30 g eritrit
egy csipet só
1 kk sütőpor

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk az édesítő felével. A sárgáját habosra keverjük az eritrit másik felével . A fehérje 1/3 át hozzákeverjük a sárgájához majd a maradék fehérjét is óvatosan beleforgatjuk, végül a liszteket is hozzáadva egységes masszává keverjük.
180 fokon sütjük kb 27 percig (tepsi mérete: 18x25 cm).

Krém:
5 ek eritrit
7 ek rizsdara
5 dl növényi tej
egy csipet só
reszelt citromhéj
200 g margarin vagy kókuszzsír

A hozzávalókat egy lábosba tesszük és folyamatos keverés közben besűrítjük (kb 10 perc). Ha kihűlt hozzákeverjük a margarint. 

Összeállítás:
A kihűlt mézeslapra lekvárt kenünk majd a krém felét, erre jön a diós piskóta, lekvár és a krém másik fele végül a második mézes lap. 
A tetejére csokimáz kerül, ami lehet olvasztott étcsoki.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése