2014. október 27., hétfő

Kókuszos áfonyás kosárka (paleo)



Ez az utolsó olyan receptem, ami a Kifőztük magazin szeptemberi számában jelent meg. Nagy kedvencem, a tésztája nagyon jó állagú, jól alakítható, kicsit linzerszerű, a krém pedig kissé fanyar olyan túró ízvilágú. Érdemes kipróbálni, ha valami mutatós finomságra vágyunk, más gyümölcsökkel is elkészíthetjük. 

Hozzávalók 6 darabhoz:
a tésztához:
45 g kókuszliszt (ezt használtam)
6 teáskanál kókuszzsír (ezt használtam)
3 teáskanál xilit vagy más édesítőszer (ezt használtam)
3 evőkanál nyílgyökérliszt vagy tápiókaliszt (ezt használtam)
1 db kardamon
1 tojás

a muffinforma kikenéséhez
1 evőkanál kókuszzsír

kókuszos krémhez
100 g kókuszreszelék
4 teáskanál kókuszzsír
2 evőkanál xilit vagy más édesítőszer
1 evőkanál méz
3 evőkanál cocomas kókusztejszín (ezt használtam)
1 db kisméretű citrom leve

áfonyás krémhez
100 g áfonya vagy egyéb bogyós gyümölcs
A kókuszos krém 1/3 a

A kókuszlisztet, a kókuszzsírt, a xilitet összedolgozzuk a tojással, hozzáadjuk a nyílgyökérlisztet majd a mozsárban összetört kardamont. Ha nedvesnek érezzük a tésztát, teszünk még egy-két teáskanál kókuszlisztet hozzá. Egy jól kezelhető, gyúrható tésztát kapunk. A muffinsütő mélyedéseit kikenjük kókuszzsírral, majd diónyi golyókat formázunk a tésztából és szépen belenyomkodjuk a formába, így kialakítva a kosárkákat. 180 fokra előmelegített sütőben, 10-12 percig sütjük, figyelgetve, ne hogy megégjen. Hagyjuk kihűlni.
A kókuszreszeléket kávédarálóban ledaráljuk és hozzákeverjük a kókuszos krém többi hozzávalóit. Megkóstoljuk, és ha szükséges teszünk még hozzá citromlevet. A krém körülbelül két harmadát félretesszük, és maradékot összekeverjük a botmixerrel pürésített áfonyával.

A kihűlt kosárkákat először a kókuszos krémmel töltjük meg, majd az áfonyás krémmel, a tetejét friss gyümölccsel díszítjük, hűtőben tároljuk.


A HOZZÁVALÓKAT ITT TUDOD EGY HELYRŐL JÓ ÁRON BESZEREZNI:








A végeredmény: Tetszetős, mutatós kosárkák, édes, porhanyós tésztával, amit a kissé fanyar túróra emlékeztető, gyümölcsös krémek jól kiegészítenek.

1 megjegyzés:

  1. Gyönyörű és biztos finom is! :) Ma találtam rá a blogra, nagyon tetszik, de egy keresőfunkció jól jönne!

    VálaszTörlés