2014. november 14., péntek

Diótorta (paleo)


Ez a torta eredetileg Eszterházynak indult, de egy kicsit több dió került a krémjébe a kelleténél, így inkább átkereszteltem :). 
Múlt hétvégén jól feltankoltam dióból a szüleimtől és a nagyimtól, szóval mostantól jöhetnek a jobbnál jobb diós receptek ;) csak mert imádom, ezt is, na meg a mákot is! 

Hozzávalók:
A tésztához:
6 tojás fehérje
12 dkg xilit vagy más édesítő (ezt használtam)
1 csipet őrölt fahéj
18 dkg darált dió
6 dkg nyílgyökérliszt (ezt használtam)

A fehérjét kemény habbá verjük a xilittel. A diót, a lisztet és a fahéjat összekeverjük, majd beleforgatjuk óvatosan a habba. 
Előkészítjük a sütőpapírokat (4db-t) , egy 23 cm-es tortaforma alját átrajzoljuk, majd körbe vágjuk (hagyjunk széleket is neki). Ezeken a lapokon fogjuk külön megsütni a tésztalapokat. 4 felé osztjuk a tésztát, majd vékonyan rákenjük az előkészített sütőpapírral bélelt tortaforma aljára (én bekentem a formát egy kis kókuszzsírral, hogy ráragadjon a papír, így könnyebb vele dolgozni) és 180 fokra előmelegített sütőben sütjük kb 10 percig. A többi lapot is kisütjük és hagyjuk kihűlni.

A krémhez:
6 tojás sárgája
6 dl növényi tej
vanília aroma vagy 1 vanília rúd
6 ek xilit vagy más édesítő (ezt használtam)
70 g darált dió
2 kk konjac liszt (ezt használtam)
1-2 ek nyílgyökérliszt (ezt használtam)

A tejet feltesszük melegedni, a sárgáját, a xilitet és a vanília aromát fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a nyílgyökérlisztet és tovább keverjük. Majd folytonos kevergetés mellett a tűzről levett tejbe csorgatjuk és visszatesszük melegedni, alacsony lángon, ne hogy a tojás kicsapódjon. Besűrítjük a krémet, belekeverjük a diót, majd kihűtjük és belekeverjük a konjac lisztet is, hogy még sűrűbb, olyan igazi krém állaga legyen. 

Összeállítás:
A krémet 4 részre osztjuk és rétegezve megkenjük a lapokat, a torta oldalára is hagyjunk a krémből.

A csokimázhoz:

2 púpos ek kókuszzsír (ezt használtam)
2 kocka 75 % étcsoki

A hozzávalókat felolvasztjuk majd a torta tetejére kenjük és hűtőbe tesszük egy órára keménykedni.





A végeredmény: Könnyű, kellemes ízélmény. Dió rajongóknak erősen ajánlott! ;)


2 megjegyzés:

  1. Szia, Kezdőknek, nem gyakorlottoknak mennyi idő alatt készül el kb., összidő?
    Imádom a diósokat! Könnyü receptet tudsz küldeni, Nekem is tutit, "nyakunkon az ünnepek, szerencsére!!"

    Üdv.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Ennél a tortánál a lapok sütögetése vesz el több időt az kb egy óra, a krém kb 15-20 perc szóval összidő olyan 1 fél óra kb. Könnyű receptek: http://pillecukorkak.blogspot.hu/2014/07/gesztenyes-kosarka-paleo.html nagyon jó a tésztája és lehet variálni a "feltéteken", http://pillecukorkak.blogspot.hu/2014/04/fahejas-csiga-kompromisszumos-paleo.html nagyon kedvelt recept itt is lehet variálni, hogy mivel töltöd meg, http://pillecukorkak.blogspot.hu/2014/04/csokis-omlos-keksz-paleo.html ezt csak össze kell keverni, http://pillecukorkak.blogspot.hu/2014/01/paleo-makos-zserbo.html ez se nehéz és lehet dióval is csinálni, http://pillecukorkak.blogspot.hu/2013/12/paleo-rumos-dios-marcipanos-bonbon.html ez meg elkészíthető szaloncukor helyett ;)

      Törlés