2015. január 19., hétfő

Mákos csiga (paleo)



Alapvetően egy régebbi receptet ( a fahéjas csigát) csináltam meg, csak most másképp tekertem fel, így nagyobbak és szebbek lettek viszont darabszámra kevesebb lett. Nagyon jó állagú a tészta, mindegy mivel töltjük meg, én most mákkal, de rakhatunk bele, kakaót, fahéjat, totut, diót stb.

Hozzávalók:
Tésztához:
100 g tápióka liszt
50 g kókuszliszt (ezt használtam)
 (ha őrölt kókuszreszelékkel csináljuk akkor bő 100 g-al számoljunk)
1 tojás
(2 ek gesztenyeliszt)
50 g zsír
50 g víz
egy csipet só
1 tk xilit (ezt használtam)

A zsírt, a vízzel, a sóval, a xilittel forraljuk össze, majd a tűzről levéve keverjük bele a tápióka lisztet. Hagyjuk állni 3-4 percet majd a kókuszlisztet és a tojást is keverjük bele. Ha nedvesnek érezzük a tésztát keverjünk még bele 2 ek lisztet (én gesztenyelisztet használtam, de lehet kókuszliszt is). A tésztát rakjuk be a hűtőbe, amíg elkészítjük a tölteléket.

Mákos töltelék:
200 g darált mák
3 ek xilit (ezt használtam)
1 tk fahéj
2 ek zsír
 1,5 dl víz

A hozzávalókat keverjük össze majd egy kicsit pirítsuk át, hogy kijöjjön a mák íze.

Egy téglalap alakú, kis méretű gyúródeszkát vonjunk be folpackkal, majd hintsük meg egy kevés liszttel (tápióka vagy zabliszt) , rakjuk rá a tésztát majd vonjuk be még egy réteg folpackkal. Kezdjük el nyújtani, úgy hogy a deszka formáját vegye fel a tészta, ahol kell pótoljuk a tésztát. Kenjük meg a töltelékkel és kezdjük el feltekerni a téglalap rövidebb oldaláról indulva. Majd vágjuk fel kb 2 cm széles szeletekre és 180 fokra előmelegített sütőben süssük kb 25 percig, figyelgessük ne hogy elégjen.

A HOZZÁVALÓKAT ITT TUDOD EGY HELYRŐL JÓ ÁRON BESZEREZNI:




A végeredmény: Jó állagú, könnyen kezelhető, linzer szerű tészta, formás csigák, rengeteg töltelék, pont ahogy szeretem :). Nagyon jó alap a tésztája, azt hogy mire használjuk, mivel töltjük meg, egyéni ízlés és kreativitás kérdése :).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése