2014. augusztus 8., péntek

Hamis Flódni (paleo)



A hagyományos flódniban 4 réteg töltelék van, hát ebben csak 3, az almás réteg kimaradt, mert készítés közben tartottam tőle, hogy eláztatná a tésztát, ezért a "hamis" elnevezés. Az értékéből az alma hiánya semmit nem von le, mert isteni finom. Szenvedősnek nagyon szenvedős, a tészta rétegek miatt, de teljes mértékben megéri, sőt ha egy terápiának fogjuk fel még nyugtató is lehet :P. 
A tésztához innen inspirálódtam, csak a lisztek arányán változtattam kicsit.

Hozzávalók:
Tésztához:
10 dkg olvadt kókuszzsír
10 dkg langyos víz
4 dkg xilit
2 tojás
csipet só
1 kk szódabikarbóna + pár csepp almaecet
5 dkg gesztenyeliszt
3 dkg szezámliszt
8 dkg kókuszliszt
4 dkg nyílgyökérliszt vagy tápiókaliszt

Mákos réteghez:
20 dkg darált mák
1,5 dl kókusztej
3 ek xilit

Diós réteghez:
15 dkg darált dió
2 kk rumaroma
1 dl kókusztej
2 ek xilit

friss cukormentes baracklekvár

Az olvadt kókuszzsírt habosra keverjük a langyos vízzel, a tojással, a xilittel majd hozzáadjuk a liszteket és a szódabikarbónát, összegyúrjuk és egy bő fél órára hűtőbe tesszük.

A mákos réteg hozzávalóit közepes lángon összefőzzük, ugyanígy készítjük el a diós réteget is. 

A tésztát kivesszük a hűtőből és 4 részre osztjuk, az egyik rész legyen egy kicsit nagyobb az lesz az alja. Az alsó réteget belenyomkodjuk egy 23 cm-es kizsírozott tortaformába és rákenjük a diós réteget. Ezután kezdődik a neheze, szóval mély levegő! Két kilisztezett sütőpapír között kinyújtjuk a következő réteget és ahogy tudjuk, minél nagyobb darabokban, szépen rápakoljuk a diós rétegre. Játékosan, mint egy puzzle-t próbáljuk egyenletesen befedni, ha az segít mantrázzuk közben, hogy "ne szakadj szét!ne szakadj szét!". Erre kenjük gazdagon a lekvárból aztán jöhet a következő réteg, arra jön a mák és végül a fedő réteg, amit próbáljuk a lehető legjobban összedolgozni. 180 fokra előmelegített sütőben, sütjük kb 35-40 percig. 





A végeredmény: Nemes egyszerűséggel, Isteni!!! Gazdag ízvilág, nem száraz, jól harmonizálnak az ízek, lehet legközelebb belecsempészem az almás réteget is, mert lehet úgy még finomabb lenne. ;)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése