2014. június 30., hétfő

Házi mogyorókrém (paleo)


Még a paleozásom hajnalán, tavaly ősszel, csináltam mogyorókrémet, de elég tömény és pár nap után már élvezhetetlen lett. Pár hete, megkóstoltam a chocollát és teljesen felbuzdultam, hogy újra megcsináljam, de ezúttal saját kutyulású receptet, ahol a cél, krémes állagú "nutella" előállítása volt...hát jelentem sikerült ;)!

Hozzávalók:
200 g török mogyoró
4 ek kókuszzsír
6 ek xilit (aki édesebben szereti tegyen bele többet)
1,5 dl cocomas
2 ek holland kakaó

A mogyorót 180 fokra előmelegített sütőben kb 8-10 percig pirítjuk, majd egy tiszta konyharuha segítségével ledörgöljük a héját. Aprítógépbe tesszük, átdaráljuk, amikor már kezd összeállni (a gép kezd nagyon szenvedni) beletesszük a xilitet, a kókuszzsírt, a kakaót és tovább járatjuk a gépet. Végül apránként hozzáadagoljuk a cocomast, annak megfelelően, hogy mennyire akarjuk krémesre.  
És kész is...



A végeredmény: nagyon mogyorós, krémes, gazdag nutella élmény. Nagyon ízletes és könnyen előállítható, egy hibája van csupán, nagyon gyorsan fogy :)...


5 megjegyzés:

  1. Nagyon jó kis recept, köszi a tippet. :) Elkészítettem és a máklisztes palacsintát kentem meg vele, tényleg igazi ízorgia. Már készítés közben megettem a harmadát, nem bírtam megállni. :) A maradékot elraktam hűtőbe, és kereken 2 nap után vettem elő, hogy akkor ismét paleocsintázzam egyet, viszont nem volt már jó íze a krémnek, megsavanyodott. Arra gondoltam, hogy mivel egy kis műanyag dobozban tartottam lezárva, ez lehetett a gond...Szerinted? Ha üvegbe rakom, akkor finom marad?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Én dunctos üvegbe raktam és úgy tároltam a hűtőbe 4 napot kibírt, nekem nem savanyodott meg. Lehet legközelebb te is inkább üvegbe rakd :).

      Törlés
  2. Köszönöm a gyors választ. :)

    VálaszTörlés
  3. Még egy kérdés: Hol szoktál venni török mogyorót?

    VálaszTörlés
  4. Bosnyák téri piacon, a magosnál. Sokféle mag van, jó áron.

    VálaszTörlés