2014. április 28., hétfő

Diós morzsás süti (paleo)



Nagy kedvencem volt a diós reszelt linzer, amit a mamim iszonyat finoman készít. Ezt a sütit szerettem volna "paleosítani" , aztán addig addig agyaltam, míg végül egy kicsit más, egy kicsit pikánsabb és egy kicsit nagyon kevés xilittel készülő édességet gyártottam :).

Hozzávalók:
Tészta:
20 dkg őrölt mandula
70 g tápióka liszt
3 tojás sárgája
1 kk szódabikarbóna
pár csepp almaecet
egy csipet só

A liszteket összedolgozzuk, mehet bele egy csipet só, majd a szódabikarbóna, amire pár csepp almaecetet cseppentünk, végül a tojás sárgával együtt összegyúrjuk. Kemény, de morzsás tésztát kapunk, aminek a 2/3-t benyomkodjuk egy 23 cm-es tortaformába. A maradék tésztát és a tortaformát is a hűtőben pihentetjük, míg megcsináljuk a diós masszát. 

Diós massza:
3 marék dió
2 ek xilit
14 szem kimagozott datolya, cukorszirup mentes! 
6 tk kókuszzsír
3 tojás fehérje

A datolyát a kókuszzsírral aprítóban jól összedolgozzuk, a diót a xilittel megdaráljuk, a tojás fehérjéket kemény habbá verjük. A datolyás masszát összekeverjük a dióval majd az egészet a fehérjés habhoz keverjük. Körkörös mozdulatokkal dolgozzuk egybe, kellemes állagú habot fogunk kapni.

Összeállítás: A tortaformában várakozó tésztára kanalazzuk a datolyás diós masszát, majd a maradék tésztát rámorzsoljuk a süti tetejére. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük kb 25 percig, figyelgessük ne hogy a morzsa nagyon megégjen a tetején.





Végeredmény: Különleges diós süti, a datolyás massza nagyon kellemes textúrát és ízvilágot kölcsönöz. Egy gombóc fagylalttal még tökéletesebbé tehetjük :).



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése