2014. április 9., szerda

Az én jól bevált paleo kenyerem továbbfejlesztve :)


Tovább csiszoltam, tökéletesítettem a chia magos receptet. Minden héten sütök egy kenyeret, így rendesen kitapasztaltam már a dolgokat. Nem szégyen, de próbálom minél pénztárcabarát módon megoldani a kenyérsütés kérdését, ezért pl. sose használok mandulát, vagy kesúdiót holott a külföldi csoda blogokon a recept első mondata az esetek 90%-ban mindig így kezdődik X cup almond flour (mandulaliszt). 
Mindig variálok a lisztekkel, de a szezámliszt az, ami eddig nekem a legjobban bevált, nincs kesernyés íze mint a darált verziónak. A tojásokat nem választom szét, mert megfigyeltem hogy ugyanakkora jön fel, mintha különválasztva vertem volna fel, szóval szerintem fölösleges munka. Chia mag nélkül is működik a recept, szóval ha még költségkímélőbbek akarunk lenni, akkor hagyjuk ki egyszerűen. 
Na de akkor most lássuk, hogy néz ki most a recept:

Hozzávalók:
120 g szezámliszt
90 g tökmagliszt ( vagy lenmagliszt, darált kókuszreszelék, kendermagliszt)
4 tojás
4 ek cocomas (elhagyható)
1 tk só
bors
1 kk nyílgyökérpor (elhagyható)
2 ek útifűmaghéj
2 dl víz
1 ek chia mag (elhagyható)
1 púpos kk szódabikarbóna
pár csepp almaecet vagy citromlé
tökmag, szezámmag, lenmag

Az útifűmaghéjat és a chia magot összekeverem, majd ráöntöm a vizet és magukra hagyom őket 10-15 percre, míg egy zselés masszává nem alakulnak. A liszteket összekeverem, jöhet bele a só, bors, a nyílgyökérpor, majd hozzáadom a szódabikarbónát amire pár csepp almaecetet vagy citromlevet öntök, amitől őrült sistergésbe kezd. Tetszés szerint teszek a tésztába magokat, tökmagot, szezámmagot, lenmagot, de a dió is nagyon ízletes benne. A tojásokat felverem kézi habverővel a cocomassal és a lisztes keverékre öntöm, majd az útifűmagos zselével együtt összedolgozom. Sütőpapírral bélelt kenyérformába adagolom a masszát (ami félkemény leginkább, nem folyós). A tetejét megszórom magvakkal.
Jöhet a sütés, ami a következőképpen történik, annak érdekében, hogy ne legyen a kenyér belseje nedves!!!
220 fokra előmelegített sütőben sütöm 40 percig, majd 180 fokon még kb 15-20 percig. Én megszoktam kopogtatni a kenyér kérgét, hogy megfelelően megsült-e illetve megnézem az alját is, hogy mennyire van megpirulva. Ha nagyon puhának érzem, nincs tartása akkor visszarakom még a rácsra egy kicsit. 
Nekem ez a módszer nagyon bevált.


/ Nézzünk egy kis költségvetést is: vásárolók 3 féle lisztet kilós kiszerelésben 
szezámliszt 1500, tökmagliszt 990, lenmagliszt 850 = 3340 ft
útifűmaghéj 300 g 1300, chia mag 100g 690 = 1990 ft
ezek a főbb költségek a lisztek bő 3 hónapig elegendőek, az útifűmaghéj meg elég sokáig azt most nem számoltam ki, mert nem csak a kenyérsütéshez használom. /

Szóval szerintem elég jól ki lehet jönni anyagilag és ami még fontosabb, hogy a kenyér finom és ízletes, jó állagú, ropogós a külseje a belseje pedig nem nedves. 
Nekem bevált, minden héten megsütőm csak a lisztekkel variálok. :)

A hozzávalókat megtaláljátok jó áron a Diétás - Ételek Webshopban Egész májusban kedvezmény jár a blogra látogatóknak az alábbi kuponkóddal: 
DÉWPILLECUKORKAK -5%




7 megjegyzés:

  1. köszi szépen a receptet, hol veszed ilyen olcsón a liszteket???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Paleofarm-nál szoktam vásárolni a KÖKI terminálba http://www.paleofarm.hu/paleo/eshop/2-1-Maglisztek-magorlemenyek , de van hogy rendelek a paleokosártól http://bolthely.hu/paleokosar/

      Törlés
  2. köszi szépen!! a kenyerem kisült, igaz, nem volt szezámlisztem, helyette fele fele arányban mandula és hajdinalisztet tettem, az első paleo kenyér, ami ízlik :-)

    VálaszTörlés
  3. Szerinted rizsliszttel is működik?
    Útifűmaghéj mennyire lehet fontos? Nem sikerül beszereznem :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Huu én nem használok rizslisztet, így erre a kérdésedre nem tudok sajnos választ adni. Az útifűmaghéj elég fontos, az adja a kenyér rost állományát, szinte majdnem minden paleos pékáru ezzel készül. Az a baj, hogy tudomásom szerint csak chia maggal lehetne helyettesíteni.

      Törlés
    2. Esetleg ha tudsz rendelni, akkor ajánlom figyelmedbe ezt a webshopot http://www.dietas-etelek-webshop.hu/ ahol a blogomra látogatók egész májusba 5 % kedvezménnyel vásárolhatnak. Fentebb olvashatód a kuponkódot hozzá. Itt van nagy kiszerelésű útifűmaghéj meg chia mag is. Nem tudom, hogy a lakhelyedre szállítanak-e, de lehet érdemes megnézni. Persze nem akarok semmit rád tukmálni csak egy lehetőség :).

      Törlés