2014. április 8., kedd

Epres "túró" torta (paleo)



Na én is beálltam a TOTU-t (tojásfehérje túrót) kipróbálok népes táborába, már egy ideje szemeztem vele, de csak a múlt héten sikerült vásárolnom. Kinézetre, állagra, illatra tényleg teljesen túró fazonú. Elsőre egy epres túrótortát készítettem, aminek az ízében kevésbé véltem felfedezni a túrót, különleges, de szerintem más, amivel nincs baj persze. Lehet a gyümölcs és a kókusztejszín elnyomta nem tudom, mindenesetre majd kipróbálom sósan is, kíváncsi leszek abban milyen íze lesz :). 

Hozzávalók:
Tésztához:
5 dkg darált dió
5 tojás
1 kk szódabikarbóna
pár csepp almaecet vagy citromlé
1 kk nyílgyökérpor (elhagyható) 
5 lapos ek xilit
2 ek kakaó

A tojásokat szétválasztom, a sárgáját fehéredésig keverem a xilittel majd hozzáadom a kakaóport, a diót, a nyílgyökérport és a szódabikarbonát (amire pár csepp almaecetet teszek, amitől kicsit felfut, sistereg). A fehérjét kemény habbá verem majd két részletben óvatosan beleforgatom a sárgájás masszába. Sütőpapírral bélelt 23 cm-es tortaormában 180 fokra előmelegített sütőben 15-18 percig sütőm, kihűtöm. 

Krémhez:
40 dkg TOTU 
50 dkg friss eper
1 dkg zselatinpor
4-5 ek xilit
1/2 dl langyos víz
2 dl cocomas

A zselatinport a vízzel elkezdem melegíteni forráspontig, folytonos kevergetés mellett. A totut, az eper felével, a cocomas-al és a xilittel turmixgépbe teszem és a zselatinnal együtt jól összedolgozom. A kihűlt tésztát visszateszem a tortaformába majd a tetejére félbe vágott epreket teszem, majd ráborítom a totus krémet és mehet a hűtőbe egy éjszakára keménykedni.



A végeredmény: Könnyű gyümölcsös finomság, különleges ízvilág, puha, omlós tésztával párosítva. 



2 megjegyzés:

  1. Hello! A 2dl cocomas-t mivel tudnám helyettesíteni? Nem szükséges,hogy paleo legyen,csak egy egészséges sütit szeretnék :) Köszi előre is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Ha nem vagy laktózérzékeny, akkor szerintem sima habtejszínnel tudod helyettesíteni, viszont ha egészségeset akarsz akkor olyat keress, ami cukor nélküli vagy legalábbis kevés cukor van benne. :)

      Törlés