2014. szeptember 10., szerda

Citromos "túrós" sárgarépatorta (paleo)


Szülinapok nagy kedvencét osztom most meg veletek, eddig akárhány ilyen eseményre csináltam meg, mindig nagy sikere volt, sőt volt hogy nagyobb sikere volt mint a cukrászdában vásárolt paleos tortának. Szóval büszke vagyok rá rendesen :), nem véletlen, hogy ez a recept is szerepel többek között a Kifőztük magazin őszi számában
Na de akkor jöjjenek a részletek, ha már ennyire beharangoztam...

Hozzávalók 25 cm-es kapcsos tortaformához:
a tésztához:
18 dkg darált dió
20 g nyílgyökérliszt vagy tápiókaliszt
100 g kókuszzsír
2 evőkanál xilit vagy más édesítőszer
4 tojás
1 teáskanál szódabikarbóna + pár csepp almaecet vagy citromlé
30 dkg reszelt répa
egy csipet só

a krémhez:
20 dkg TOTU tojásfehérje túró, nem paleozoknak laktózmentes vagy light túró
2 dl cocomas kókusztejszín
1 nagyméretű citrom leve
3 evőkanál xilit vagy más édesítőszer
½ dl víz
10 g zselatin

A tésztához a liszteket összekeverjük, hozzáadjuk a sót és a szódabikarbónát, amire pár csepp almaecetet teszünk. A kókuszzsírt a xilittel alacsony lángon felolvasztjuk, majd félretesszük. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájához folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a felolvasztott kókuszzsírt, majd a reszelt répát végül a liszteket. A fehérjét kemény habbá verjük, majd két részletben a sárgájához adjuk Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a tésztát és 180 fokra előmelegített sütőben sütjük 20-25 percig. A formába hagyjuk kihűlni.

A túrót összeturmixoljuk a cocomassal, a citromlével és a xilittel. A zselatint belekeverjük a vízbe és folyamatos kevergetés mellett forráspontig melegítjük. Kicsit hagyjuk hűlni majd a túróhoz keverjük és a kihűlt tésztára öntjük, hűtőben 2-3 órát hagyjuk keményedni.  

A HOZZÁVALÓKAT ITT TUDOD EGY HELYRŐL JÓ ÁRON BESZEREZNI:





A végeredmény: puha omlós, istenien diós tészta, amihez remekül passzol a kissé fanyar citromos túró. Mennyei, de tényleg ;). Tessék kipróbálni!










2 megjegyzés:

  1. Tetszik, kipróbáljuk és ha nem felejtem el beszámolók róla !

    VálaszTörlés